Hvordan best mulig unngå brent coil?

Hvordan best mulig unngå brent coil?

2. februar 2021
Posted in: Guider Info

Er det noe alle kan være enig i at ødelegger en god dampe opplevelse så er det smaken man får av en brent coil. Eller litt mer norskt – brent veke. Den mindre herlige smaken som minner mer om gamle, brente aviser enn en god premium e-juice er virkelig ikke noe man ønsker å dampe på. Med en brent coil så er det ikke nok at smaken er ødelagt, selve coilen er også ødelagt og må byttes ut. Brent coil gir således både en forferdelig smaksopplevelse og koster deg penger. Men fortvil ikke, det finnes ting man kan gjøre for å best mulig unngå brent coil. Under har vi listet opp de mest vanlige tingene man må være obs på og passe på for å best mulig unngå brent coil:

Gjør coilen klar for damping:

Noe som kan være lett å glemme, spesielt for nybegynnere, er å “prime” coilen før bruk. Om man ikke gjør dette kan man risikere å brenne coilen allerede før man har fått startet å dampe. Man kan enten “prime” veken eller fylle tanken med e-juice og la den stå i 5-10 min for å trekke.

Å “prime” veken betyr at man fukter veken manuelt før man installerer og tar i bruk coilen. De fleste coiler har en åpning på toppen og hull på sidene der man kan se veken. For å “prime” veken må man sørge for at denne blir gjennomfuktet med e-juice, 3-5 dråper med e-juice burde holde. Så lenge alle synlige deler av veken blir fuktet. Bruk hullene på siden og drypp noen dråper e-juice, litt i hvert hull. Pass på at du ikke drukner veken.

Dersom man velger å fylle tanken med e-juice så er det viktig at man husker på å la denne stå i 5-10 min slik at dampevæsken får trekt inn i veken. Gjør man dette trenger man ikke å “prime” i tillegg.

Når man tar i bruk en ny coil er veken helt tørr. For å kunne dampe må veken være helt gjennomvåt. Dette er for å unngå brent coil. Om coilen ikke er gjennomvåt vil det ikke være nok e-juice til å absorbere varmen når du aktiverer e-sigaretten.

Stopp med kjederøyking:

Noen kjenner seg kanskje igjen her – man damper og damper på e-sigaretten sin uten særlige pauser. “Kjededamping” er kanskje et bedre uttrykk for oss dampere.

Visste du at ved å ikke la e-sigaretten få en pause, så risikerer man faktisk å brenne coilen? Dette skjer siden man damper opp e-juicen raskere, og veken forblir ikke gjennomvåt da den ikke rekker trekke til seg nok dampevæske dersom man kontinuerlig damper over en lengre periode. Det høres kanskje rart ut, men veken tørker faktisk opp ved en lengre periode kjededamping. 

Så løsningen er i grunn veldig enkel: Dersom du merker at smaken begynner å avta er dette et tegn på at coilen ikke har nok e-juice og du nærmer deg en forbrenning. Og tiden er således moden for å gi e-sigaretten en aldri så liten pause. 

Sjekk watt innstillingen:

Gå over og se at du er innenfor den watten som coil viser at du bør ligge innenfor. Om du ikke har stilt inn e-sigaretten innenfor den riktige styrken så vil coilen bli brent mye kjappere. Har du for lav watt så vil det være større sjanser for lekasje, da siden du trekker mer enn den klarer å fyre.

Ha nok e-juice på tanken:

Pass på at du ikke damper tanken helt tom for dampevæske. Det er lurt å fylle på med juice regelmessig slik at tanken ikke går tom. Noen tanker krever også at væsken er på et visst nivå for å nå opp til veken. Så om væskenivået i tanken din er veldig liten, kan dette igjen føre til problemer og gi deg brent coil om man ikke er oppmerksom.

Den enkleste løsningen er derfor å fylle på tanken regelmessig. Om du ikke ønsker å blande smaker er det best å bare tømme tanken først, evt. bytte til en ny tank med ny smak.

Bruk en e-juice med mer PG:

All e-juice består av en blanding PG (Propylene glycol) og VG (Vegetable glycerin). PG har en tynnere konsistens enn VG, som igjen betyr at den tas lettere opp av veken.

VG er av tykkere konsistens og ikke like lett for veken å trekke til seg. Det skal sies at noen tanker tåler et høyere VG innhold enn vanlige tanker, som feks. Sub ohm tanker som vanligvis er flinke til å håndtere høyere VG innhold.

Test en e-juice med mindre søtning:

Visste du at sukkerinnholdet i juicen din kan karamellisere seg? Veldig bra om man snakker om en god karamell, men ikke for en e-sigarett. Dette vil nemlig føre til at veken blir klissete, og en klissete veke klarer ikke trekke til seg juice. Dette igjen vil føre til at coilen kan bli brent. 

Ønsker du tips og veiledning ta gjerne kontakt med oss på chatt, vi står klare til å hjelpe deg med stort og smått. Sjekk også ut Dampavisen sin gruppe på facebook, er kan du stille spørsmål og dele dine erfaringer.