E sigarett 101 – En rask og forståelig introduksjon til e-sigaretter

E sigarett 101 – En rask og forståelig introduksjon til e-sigaretter

24. november 2023
Posted in: Guider Info

Innledning

Velkommen til e sigarett 101 – din nøkkel til å utforske verdenen av e-sigaretter som også er kalt vape! Enten du er nybegynner eller bare nysgjerrig på hva vaping handler om, er dette blogginnlegget skreddersydd for deg. Vi vil ta deg gjennom hvert aspekt av vaping, fra grunnleggende begreper til praktisk råd om hvordan du kan nyte en trygg og tilfredsstillende opplevelse. I denne guiden vil vi bryte ned e-sigarettens komplekse verden til enkle og forståelige deler. Enten du lurer på hva en coil er eller ønsker å forstå forskjellene mellom pod-systemer og mods, har vi deg dekket. La oss begynne reisen inn i vapinguniverset og avdekke nøklene til denne moderne måten å konsumere nikotin på.

Gjennom ti grundige punkter vil vi utforske alt fra de grunnleggende begrepene du bør kjenne til, til hvordan du kan opprettholde og sikre din e-sigarett på best mulig måte. Til slutt vil vi veie fordelene og ulempene ved vaping, slik at du kan ta informerte valg som passer dine behov og preferanser. Så, la oss dykke inn i vapingens fascinerende verden og utstyre deg med kunnskapen du trenger for å trives som en nybegynner i dette spennende og stadig utviklende feltet.

E-sigaretter

Begrep innenfor vapeverdenen

Når du begir deg ut på din vaping-reise, vil du oppdage at forståelsen av nøkkelbegreper er avgjørende for å navigere i dette spennende landskapet. Fra de grunnleggende delene av e-sigaretten til de ulike e-væskene og vaping-teknikkene, ønsker denne listen å være din pålitelige veiviser. Forståelsen av disse begrepene vil ikke bare hjelpe deg med å velge det riktige utstyret, men også gi deg selvtilliten til å nyte en trygg og tilfredsstillende vapingopplevelse.
 1. E-sigarett: En elektronisk enhet som gir brukeren muligheten til å inhalere damp generert fra oppvarmet e-væske.
 2. Damp: Vanndampen som produseres når e-væsken varmes opp og inhaleres.
 3. Coil: En komponent i e-sigaretten som varmes opp for å fordampe e-væsken.
 4. Mod: Kort for modifisert, det er en avansert type e-sigarett som gir brukeren mer kontroll over innstillinger som wattstyrke og temperatur.
 5. Pod-system: Et pod-system er en spesifikk designkonfigurasjon som fokuserer på brukervennlighet, bærbarhet og enkel vedlikehold.
 6. Tank-system: Et tank-system er en type e-sigarett eller vaporizerkonfigurasjon som bruker en større og gjenfyllbar beholder kalt "tank" for oppbevaring av e-væske. Dette skiller seg fra pod-systemer, som vanligvis har mindre poder som enten er forhåndsfylt eller gjenfyllbare.
 7. Tank: Delen av e-sigaretten som holder e-væsken. Tanker kan variere i størrelse og design.
 8. Drip-tip: Også kjent som munnstykke, er den øverste delen av en e-sigaretttank eller pod-system der brukeren plasserer leppene for å inhalere dampen.
 9. Ohm: Enheten for elektrisk motstand. Coiler er tilgjengelige med forskjellige ohm-verdier, og dette påvirker dampopplevelsen.
 10. Wattstyrke: Mengden elektrisk kraft som leveres til coilen. Justering av wattstyrke kan påvirke dampproduksjonen.
 11. MAh: Milliampere-timer, en enhet for batterikapasitet.
 12. PG/VG: Forholdet mellom propylenglykol (PG) og vegetabilsk glyserin (VG) i e-væsken. Påvirker konsistens og dampproduksjon.
 13. MTL (Munn-til-lunge): MTL refererer til en inhalasjonsteknikk der vaperen først trekker dampen inn i munnen og deretter puster den videre ned i lungene. Denne teknikken ligner på måten man trekker røyk fra en vanlig sigarett.
 14. DL (Direkte lunge): DL, eller direkte lunge, refererer til en inhalasjonsteknikk der vaperen trekker dampen direkte ned i lungene uten å holde den i munnen først. Denne teknikken er mer lik den dype innåndingen man gjør når man puster vanlig luft.
 15. RDL (Restriktiv direkte lunge): RDL står for Restriktiv Direkte Lunge, og det refererer til en vapingstil som ligger mellom MTL (Munn-til-lunge) og DL (Direkte Lunge). Denne teknikken innebærer å trekke dampen direkte ned i lungene, men med en moderat restriksjon i luftstrømmen.

Hva er "vaping"?

Vaping, en kortform for "vaporizing," refererer til handlingen av å inhalere damp generert av en elektronisk sigarett, også kjent som en e-sigarett. Denne moderne metoden for nikotinlevering har vokst i popularitet som et alternativ til tradisjonell tobakksrøyking. Ved å erstatte brenning av tobakk med oppvarming av en væske, kalt e-væske eller vape juice, unngår vaping mange av de skadelige kjemikaliene som følger med røyking. E-væsken som også blir kalt e-juice består vanligvis av propylenglykol og vegetabilsk glyserin som også har forkortelsen PGVG, som skaper dampen, sammen med smaksstoffer for å gi ulike smaker og eventuelt nikotin for de som ønsker det. En av hovedfordelene ved vaping er mangfoldet av tilgjengelige smaker. Fra fruktige varianter til dessertsmaker og klassiske tobakksnoter, har vaperne et bredt utvalg å velge mellom, og det er en av grunnene til at vaping appellerer til så mange. Dette aspektet av tilpasning gjør at hver enkelt bruker kan skreddersy sin dampopplevelse. I tillegg til de varierte smakene, gir vaping også en grad av fleksibilitet når det gjelder nikotininntak. E-væsker kommer i ulike nikotinstyrker eller til og med nikotinfrie alternativer, og dette gjør at brukere kan gradvis redusere nikotinavhengigheten hvis det er ønskelig. Det er imidlertid viktig å merke seg at vaping ikke bare handler om nikotin. Mange som tidligere har røykt tradisjonelle sigaretter, bruker vaping som et middel for å redusere eller avslutte tobakksrøyking, ofte kjent som røykeslutt. Dette aspektet av vaping som en potensiell skadereduserende metode er et tema som har fått mye oppmerksomhet og forskning. Vaping har også blitt et sosialt fenomen, og det har skapt et eget samfunn av entusiaster som deler erfaringer, tips og triks. Dette samfunnet er synlig både online og offline, gjennom forum, sosiale medier og lokale vapingarrangementer. Samlet sett er vaping en kompleks og dynamisk praksis som har transformert nikotinlevering og endret måten folk konsumerer tobakk på. Det kombinerer teknologi, smaksmangfoldighet og potensiell skadereduserende tilnærming til røyking, og det er denne mangfoldigheten som har gjort vaping til et interessant og stadig utviklende område innen helsesektoren og samfunnet generelt.

Typer E-sigaretter

Det finnes ulike typer e-sigaretter, fra enkle pod-systemer for nybegynnere til mer avanserte mods for erfarne brukere. Det finnes også engangs e-sigaretter for brukere som heller ønsker noe kortvarig. Valget avhenger av dine preferanser og erfaring. Pod-systemer er kompakte og enkle å bruke, mens mods gir mer kontroll over innstillinger som wattstyrke og temperatur. I forbindelse med pod-systemer er det slik at batteriene på disse pleier å være mindre enn batteriene på tank-systemene både på grunn av størrelse, men også på grunn av den høye wattstyrken tank-systemene gir. I tillegg til dette er pod-systemer designet for større portabilitet og enkelhet. Mindre batterier gjør enhetene lettere og mer kompakte, noe som gjør dem enkle å bære i lommer eller små vesker. Dette gjør dem ideelle for brukere som er på farten og ønsker en lett og bærbar enhet.

Komponenter

Det finnes ulike typer e-sigaretter, fra enkle pod-systemer for nybegynnere til mer avanserte mods for erfarne brukere. Det finnes også engangs e-sigaretter for brukere som heller ønsker noe kortvarig. Valget avhenger av dine preferanser og erfaring. Pod-systemer er kompakte og enkle å bruke, mens mods gir mer kontroll over innstillinger som wattstyrke og temperatur. I forbindelse med pod-systemer er det slik at batteriene på disse pleier å være mindre enn batteriene på tank-systemene både på grunn av størrelse, men også på grunn av den høye wattstyrken tank-systemene gir. I tillegg til dette er pod-systemer designet for større portabilitet og enkelhet. Mindre batterier gjør enhetene lettere og mer kompakte, noe som gjør dem enkle å bære i lommer eller små vesker. Dette gjør dem ideelle for brukere som er på farten og ønsker en lett og bærbar enhet.

e sigaret tank

E-væske

E-væske, også kjent som vape juice, utgjør hjertet og sjelen av enhver vapingopplevelse. Denne væsken blir oppvarmet til damp, som deretter inhaleres, og den spiller en avgjørende rolle i å tilfredsstille smaksløkene til vaperen. La oss dykke inn i de avgjørende elementene som gjør e-væsken til en sentral komponent i verdenen av vaping. E-væske er vanligvis laget av en kombinasjon av propylenglykol (PG) og vegetabilsk glyserin (VG). Disse to væskene gir grunnlaget for dampproduksjon. PG gir en sterkere halsstikk og bærer bedre smak, mens VG gir en mykere trekk og er ansvarlig for å produsere større dampskyer. Sammen skaper de en balansert base for e-væsken. Smaksstoffer: Variert smak er en av hovedattraksjonene ved vaping, og det er smaksstoffene som gir e-væsken sin karakteristiske profil. Smaksspekteret er enormt, og brukerne kan velge alt fra fruktige og dessertsmaker til mentol og tobakk. Kvaliteten på smaksstoffene påvirker direkte smaksopplevelsen, og mange e-væsker bruker nå naturlige smaker for en autentisk smaksgjengivelse. Forholdet mellom PG og VG varierer, og dette påvirker konsistensen av e-væsken og dens egenskaper. En høy PG-andel gir en tynnere væske som gir mer halsstikk og smak, mens en høy VG-andel gir en tykkere væske som produserer større dampskyer. Dette forholdet er et viktig valg avhengig av brukerens preferanser og enhetens kompatibilitet. E-væsken representerer ikke bare smaken av vaping, men også muligheten for personlig tilpasning. Fra å velge smaker som passer ens gane til å eksperimentere med nikotinstyrker og PGVG-forhold, gir e-væsken brukerne en unik grad av kontroll over sin dampopplevelse.

vaper en e-sigarett

Hvordan vape

Så, du har en rykende fersk e-sigarett i hånda, og nå lurer du kanskje på hvordan du faktisk skal komme i gang med denne dampete reisen. Ta et dypt pust og slapp av – vi skal gjøre dette så enkelt som å si "puff, puff, pass" (bare uten passet). Her er en lettehjertet guide til hvordan du kan mestre dampens kunst uten å ta deg selv for seriøst.

1. Lad opp: Før du starter dampingen, pass på at enheten din er ladet. Et tomt batteri gir deg ikke mye annet enn et smakfullt minne om hva som kunne vært.

2. Fyll tanken: Sjekk at tanken er full av e-væske. Det er som å gi bilen din bensin – uten drivstoff går det ikke så langt. Unntaket her er at dampen du lager, lukter mye bedre enn eksos.

3. Slå på enheten: Finn ut hvordan du slår på dampmaskinen din. Ofte er det en enkel knapp, noen ganger er det en fancy touchskjerm – det er som å håndtere topp moderne teknologi, men du klarer det!

4. Velg wattstyrke: Hvis du har en mod, kan du justere wattstyrken. Dette er ikke en rakettforskningsoppgave, bare vri på en knapp til du finner en styrke som føles bra. Vi er ikke ute etter å sende deg til månen – bare til dampens skyer.

5. Drikk: Ok, kanskje ikke en del av dampingen i seg selv, men væskeinntak er viktig. Damp kan være tørstearg, så drikk vann. Det er som å ha en dampmaskin for kroppen din, og du vil ikke ha en overopphetet maskin, ikke sant?

6. Trekk og pust ut: Her er den store finalen – ta en dyp trekk, la dampen vandre i lungene dine, og pust deretter ut som om du er den kuleste dragen i nabolaget. Du er nå en fullverdig vaper, gratulerer! Husk, dette er ikke et doktorgradskurs i rakettdesign – det er vaping! Så ha det gøy, utforsk smaker, og husk at det viktigste er å nyte reisen.

Vedlikehold

Regelmessig vedlikehold er nøkkelen til lang levetid for e-sigaretten. Rengjør tanken jevnlig, bytt ut coilen ved behov, og sørg for at batteriene er i god stand. Både pod-systemer og tank-systemer bruker coiler. Noen pod-systemer bruker engangspodder der coilen er bygget inn i selve poddelen og på disse må hele munnstykket byttes ut. For pod-systemene som bruker coiler så er det bare å bytte coil når fargen på bomullen har blitt litt grå/mørkegrå. Podden beholder man. Produsentene mener man må bytte coil hver andre uke, men det spørs veldig sterkt på ditt eget forbruk.

Sikkerhet

Vaping, ansett som en potensielt mindre skadelig alternativ til tradisjonell tobakksrøyking, krever nøye oppmerksomhet på sikkerhet for å sikre en trygg opplevelse. Velge pålitelige produkter fra anerkjente produsenter er det første viktige trinnet. Unngå kjøp fra ukjente kilder, da dette kan øke risikoen for dårlig kvalitet og feilfunksjoner. Det er også avgjørende å følge bruksanvisningen som følger med e-sigaretten nøye. Dette inkluderer riktig montering, bruk, og vedlikehold av enheten. Ladingspraksis er også et viktig sikkerhetshensyn. Unngå å la e-sigaretten lade over natten eller når du forlater hjemmet. Bruk kun ladere som er spesifikt designet for e-sigaretter, og unngå å lade enheten på uregulerte eller ukjente ladestasjoner. Batterisikkerhet er en annen kritisk faktor. Sørg for at batteriene er i god stand og egnet for din spesifikke e-sigarettenhet. Bruk ikke skadede batterier, og oppbevar dem på et trygt sted uten eksponering for ekstrem varme eller kulde. Riktig lagring av e-sigaretten, e-væske og tilbehør på et kjølig, tørt sted bidrar til å forhindre skader og forlenger levetiden til utstyret. Regelmessig vedlikehold er også nøkkelen til lang levetid for e-sigaretten. Rengjør tanken jevnlig, bytt ut coilen etter behov, og sørg for at batteriene er i god stand. Ved problemer med enheten, batteriet eller andre komponenter, er det viktig å søke profesjonell hjelp fra en autorisert forhandler eller reparasjonssenter. For de som velger nikotinholdige e-væsker, er nikotinbevissthet viktig. Vær oppmerksom på nikotinnivået og tilpass det etter dine individuelle behov. Unngå overdrevent høye konsentrasjoner som kan føre til nikotinforgiftning. Oppbevar e-sigaretten utilgjengelig for barn for å forhindre utilsiktet bruk eller inntak av e-væske. Ved å følge disse sikkerhetstiltakene kan brukere minimere potensielle risikoer og nyte vapingopplevelsen på en trygg og ansvarlig måte. Det er også viktig å holde seg oppdatert på eventuelle nye sikkerhetsanbefalinger og forskning innen vaping.

Fordeler og ulemper

Vaping, ofte ansett som en alternativ metode til tradisjonell tobakksrøyking, har blitt stadig mer populært. Det er viktig å nøye vurdere både fordelene og ulempene ved denne moderne praksisen for å ta informerte valg. 

Fordeler ved Vaping: 

Vaping gir et potensielt skifte mot røykeslutt, ettersom mange individer ser det som en vei for å redusere eller avslutte tradisjonell tobakksbruk. Den mindre intense lukten sammenlignet med vanlige sigaretter gir også en mer diskret brukeropplevelse. Det brede spekteret av tilgjengelige e-væskesmaker, fra fruktige til dessertvarianter, gir brukerne en unik mulighet til å tilpasse sin dampopplevelse. Fleksibiliteten i nikotininntak, med variasjoner i nikotinstyrker eller nikotinfrie alternativer, gir også brukerne kontroll over sitt nikotinforbruk. 

Sosialt sett har vaping skapt et engasjerende samfunn av entusiaster som deler erfaringer og tips både online og offline, gjennom forum, sosiale medier og lokale arrangementer. 

Ulemper ved Vaping:

Til tross for potensielle fordeler, er det viktig å erkjenne de mulige ulempene ved vaping. Usikkerheten rundt de langsiktige helseeffektene er et pågående forskningsområde, og irritasjon av luftveiene er en bekymring for noen brukere. Enkelte e-væsker kan inneholde kreftfremkallende stoffer, selv om i mindre mengder sammenlignet med vanlige sigaretter. Det er også en bekymring for potensiell negativ påvirkning på hjerte- og karsystemet, spesielt med nikotinholdige e-sigaretter. For unge brukere kan nikotin påvirke hjernens utvikling negativt. Avhengighet av e-sigaretter avhenger av flere faktorer, inkludert hyppighet av bruk og nikotininntak. Dessuten er det ingen konsensus blant helsemyndighetene om hvorvidt e-sigaretter er effektive som hjelpemiddel for røykeslutt. Sikkerhet er også en viktig faktor å vurdere, inkludert riktig lading, bruk av anerkjente produkter, og forsiktig lagring av utstyr. 

I sammenfattende ordelag er vaping en praksis med både fordeler og ulemper. Å veie disse faktorene nøye er avgjørende for en ansvarlig tilnærming til bruk av e-sigaretter. 

ulike typer e sigaretter animert

Ofte stilte spørsmål

1. Selges e-sigaretter med nikotin i Norge? I Norge selges e-sigaretter med nikotinfri e-væske. Det er ulovlig å selge e-væske med nikotin, men det er vedtatt nye regler som tillater salg fra 2024. Inntil da kan privatpersoner importere nikotinholdige e-sigaretter for personlig bruk, men det kreves en legeerklæring for tollen.

2. Er e-sigaretter mindre skadelige enn vanlige sigaretter? E-sigaretter anses som mindre skadelige enn tobakksrøyking, men er ikke uten helserisiko. De inneholder mindre skadelige stoffer sammenlignet med vanlige sigaretter, da det ikke skjer forbrenning av tobakk.

3. Kan e-sigaretter forårsake helseskader? Ja, bruk av e-sigaretter kan irritere luftveiene.. Nikotinholdige e-sigaretter kan påvirke hjerte- og karsystemet negativt og påvirke hjernens utvikling hos unge. Men langt mindre enn vanlige sigaratter.

4. Kan man bli avhengig av e-sigaretter? Avhengighet av e-sigaretter avhenger av flere faktorer, inkludert hyppigheten av bruk og om de inneholder nikotin. Nikotin er en avhengighetsskapende substans.

5. Kan e-sigaretter brukes for å slutte å røyke? Noen finner e-sigaretter nyttige for å slutte med tobakksrøyking, men norske helsemyndigheter anbefaler ikke e-sigaretter som et middel for røykeslutt. Effektiviteten av e-sigaretter som et hjelpemiddel for røykeslutt er fortsatt under forskning.

6. Hva er e-væske og hva inneholder den? E-væske er en seig, flytende substans som kan inneholde ingredienser som vegetabilsk glyserin, propylenglykol, smaksstoffer og eventuelt nikotin. Vegetabilsk glyserin brukes for å fremheve en søtere smak og øke dampproduksjonen.

7. Hva er aldersgrensen for kjøp av e-sigaretter i Norge? Det er en aldersgrense på 18 år for kjøp av alle typer e-sigaretter i Norge, både med og uten nikotin.