Røykeslutt – Hvordan slutte?

Røykeslutt – Hvordan slutte?

20. november 2020
Posted in: Guider Helse

I følge forskning.no, som viser til en amerikansk studie om røykeslutt, forteller at hele 65% av røykerne som hadde prøvd e-sigaretter, hadde forsøkt å slutte. Dette gjaldt bare 40% av røykerne som ikke hadde prøvd å dampe.

Nesten dobbelt så mange dampere klarte å stumpe røyken. Kriteriet var at de hadde vært røykfri i minst tre måneder.

5 ting å tenke på når du skal slutte å røyke


1. Bivirkninger ved røykeslutt

Det viktigste når du skal slutte å røyke er og vite hvorfor du vil slutte å røyke? Grunnene til å slutte er mange. Her er noen grunner: det er over 3000 giftstoffer i en røyk. Dette skader lungene dine, luktesansen, smakssansene, du får dårligere kondisjon og du sliter mer med pusten for å nevne noen ting. Ved å stumpe røyken så vil dette gradvis komme tilbake.

I tillegg til det så koster det utrolig mye å røyke. Har du regnet på hvor mye du bruker på røyk i måneden og året?

2. Hvordan komme igang

Når du skal bruke e-sigarett som hjelp til røykeslutt så er det viktig at du treffer riktig på type utstyr og smak. Vi anbefaler at du tar kontakt med din lokale butikk eller på chatten på nettsiden vår for å få best mulig hjelp.

Utstyret er forskjellig og det er ulikt hvor mye damp man får ut av en e-sigarett. Er du en som har røyket 10-40 om dagen i mange år, så er det som regel best å bruke noe som gir hard motstand i trekket slik som på røyken. Er det snakk om fest røyking eller eller et par ganger i uken, så er det kanskje bedre med lettere trekk.  Det er også forskjell fra person til person hva man liker best.

Er du glad i tobakk smakene fra røyken så bør man kanskje gå for en tobakk smak på e-juicen tilsvarende røyken man har på e-juicen. Om det bare er suget man er ute etter så er det kanskje bedre med noe fruktig, søtt, eller kanskje til og med cola smak eller lakris kan være noe? Man får alt mulig av smaker.

3. Hvordan takle røykesuget?

De første 3 dagene er de viktigste. Bruk dampen ekstra mye så fort du merker røyksuget komme. Da vil du lettere glemme røyken, og du vil ikke føle behov for å ta deg et trekk av røyken.

4. Hva skjer når du slutter å røyke?

Etter 3 – 5 dager vil du merke at det blir lettere å puste – nyt denne forskjellen.

Etter 2 uker – 3 måneder er smaks-og luktesansen bedre, og du vil nyte god mat og drikke mye bedre enn før du sluttet å røyke.

Etter 4 – 6 måneder er faren for blodpropp mye mindre.

Etter 1 år er risikoen for å dø av hjerteinfarkt halvert.

Etter 10 år er risikoen for å dø av lungekreft halvert sammenlignet med risikoen ved fortsatt røyking.

Dette er bare noen av gevinstene. Her kan du lese om enda flere.

5. E-sigarett et godt alternativ for røykeslutt

E-sigarett med damp er 95% mindre skadelig enn røyken. Når du har klart å holde deg borte fra røyken i lang nok tid, og du vet at du ikke kommer til å gå tilbake, så er det langt lettere å starte og trappe ned på e-sigarett bruken. E-sigarett er den letteste, mest effektive og beste måten for å komme seg bort fra røyken på. Med mindre du klarer å stoppe helt uten hjelpemidler. Klarer du å stoppe uten, så er det helt klart det beste. Men for de aller fleste vil det være veldig vanskelig.

Er du en av de som har klart å komme deg bort ifra røyken? Fortell gjerne om din røykeslutt historie i kommentarfeltet som kan hjelpe andre til å klare det samme!