Fordelene med damping - Er e-sigaretter et tryggere alternativ til røyking?

Fordelene med damping - Er e-sigaretter et tryggere alternativ til røyking?

5. juli 2023
Posted in: Helse Info

E-sigaretter, også kjent som vape eller damp, har blitt et mer populært alternativ til tradisjonelle tobakksprodukter de siste årene og kan for det meste tilskrives folk som gradvis velger å bytte over for potensielle helsemessige fordeler ettersom det har vist seg å være et tryggere alternativ.

På grunn av dette vil vi i dette blogginnlegget se nærmere på de potensielle helsegevinstene og hva damping kan tilby i form av et røykeavvenningshjelpemiddel til din fordel.

Er e-sigaretter et tryggere alternativ til røyking?

I følge Helsedirektoratet, er en av hovedfordelene med vaping at det er et sunnere og tryggere alternativ til å røyke tradisjonelle tobakkssigaretter.

Helsedirektoratet snakker også om at e-sigaretter er mindre skadelige enn de tradisjonelle tobakksproduktene fordi de ikke inneholder samme sett med skadelige kjemikalier og stoffer som finnes i tobakksrøyk. Dette gjelder også passiv røyking eller rettere sagt dampen en person potensielt kan inhalere.

Skadereduksjonspotensialet til vapes

E-sigaretter er estimert til å være rundt 95 % mindre skadelige enn å røyke tradisjonelle tobakkssigaretter i henhold til en landemerkevurdering fra Public Health England fra 2015. I samme anmeldelse fra 2015 konkluderte de også med at e-sigaretter kan hjelpe røykere å slutte å røyke og jobbe samt et alternativt slutthjelpemiddel samtidig som det er mindre skadelig.

I 2015-rapporten snakker de også om bruken av e-sigaretter blant ungdom, der det ikke ser ut til å være en inngangsport for dem å potensielt ta opp vanen med å røyke tradisjonelle tobakkssigaretter i stedet.

Fra en følgende rapport fra de samme forskerne ved Public Health England, bemerket de at helsefarene ved bruk av e-sigaretter er betydelig lavere takket være det faktum at kjemikaliene som har potensial til å være skadelige og kan finnes i både dampen fra e- sigaretter og tobakksrøyk, har ikke bare en drastisk lavere konsentrasjon, men inneholder også færre typer av disse stoffene.

Vaping som et hjelpemiddel for å slutte å røyke

I tillegg til alle de potensielle helsefordelene ved å bytte til e-sigaretter, er det også andre faktorer ved damping som kan bidra til å avskrekke behovet for å røyke og slutte å røyke for godt.

Noen av disse grunnene ligger i muligheten for å tilpasse dampopplevelsen for å passe dine egne behov, som mengden damp e-siggen produserer, muligheten til å regulere nikotininntaket og det brede utvalget av smaker som e-juicer har.

E-juice smaker

Siden det er mange smaker å velge mellom på markedet, vil du mest sannsynlig finne en personlig favoritt. På markedet vil de vanligste smakene ha en eller annen type variant av godteri, frukt, tobakk eller en kombinasjon. Det er også mer eksotiske smaker som brus, drikke og avkjølende mentol.

Nikotininnhold i e-juicen

Selv om det i dag er ulovlig å produsere, selge og lagre e-juicer med nikotininnhold i Norge i dag, er det alltid en mulighet for at disse lovene vil endres i fremtiden med forskrifter som TPD som innføres. Det kan du lese mer om i blogginnlegget vårt her.

En av fordelene du har med e-juice, er det faktum at du kan regulere mengden nikotininnhold som er i e-juicen. Foruten de ferdigblandede og fylte 10 ml og nicsalt e- juicene er det også flere DIY e-juicer som shortfill, longfill eller til og med helt hjemmelaget.

Disse lar damperen helle den nøyaktige mengden nikotinbase eller fine shots som de vanligvis kalles. På grunn av dette er den største fordelen med e-væsker at de lar brukeren enten trappe ned nikotininntaket over tid, eller bli helt nikotinfri når som helst de måtte ønske.

Dette kan være til stor hjelp for alle under reisen med å slutte å røyke.

Avslutningsvis

Det er generelt positive bevis som tyder på at vaping og e-sigaretter tilbyr et tryggere og mer praktisk alternativ til røyketobakk. Selv om e-sigaretter ikke er helt risikofrie, estimeres og anses de i de fleste tilfeller å være betydelig mindre skadelige enn att røyke tobakk.

Ved å forstå de potensielle fordelene håper vi å gi alle muligheten til å ta sin egen informerte beslutning og forhåpentligvis jobbe mot en sunnere livsstil.

Hvis du har noen spørsmål, kan du gjerne kontakte oss! Du kan alltid nå oss på telefon 46 12 00 00, eller på e-post på support@nordamp.no!

- Dine venner i NorDamp